Sunday, September 30, 2007

Αθήνα 30/9/07

Αγαπητές μου φίλες, αγαπητοί μου φίλοι,

Τρείς μήνες μας χωρίζουν από το τέλος του χρόνου ότι διακοπές είχα να κάνω τις έκανα, όσο διάβασμα είχα να ρίξω το έριξα. Τώρα τα «κεφάλια μέσα» που λέει και το ανέκδοτο. Έτοιμες οι περιλήψεις και τα βοηθητικά κείμενα για το δεύτερο μου βιβλίο, ότι είχα να διαβάσω το διάβασα, ότι είχα να επισκεφθώ το επισκέφθηκα, όσο είχα να τσακωθώ με την κόρη μου για την πλοκή του (είπαμε, είναι η πρώτη μου επιμελήτρια) τσακώθηκα… (μη το παίρνετε στραβά, τους λατρεύω αυτούς τους δημιουργικούς καυγάδες !).

Τώρα από αύριο 1/10 αρχίζω το γράψιμο.  Ελπίζω να το παραδώσω στις εκδόσεις Ψυχογιός μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα βάλω τα δυνατά μου να μη σας απογοητεύσω. Ελπίζω να το έχετε μέσα στον επόμενο χρόνο και να το αγκαλιάσετε όσο το πρώτο και - γιατί όχι ; - ακόμα περισσότερο.

Για να μη το ξεχάσω : Το πρώτο μου βιβλίο πάει καλά, ιδίως αν λάβετε υπ’ όψη ότι είναι το πρώτο βιβλίο ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.   Έκανε δεύτερη έκδοση, σε δυόμισυ περίπου μήνες από όταν πρωτοβγήκε (!) και μετά τον Σεπτέμβριο που τα βιβλία πάνε πίσω λόγω των σχολικών, ελπίζω να συνεχίσει να πηγαίνει καλά. Ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ σε όλες και σε όλους που το αγοράσατε. ΕΣΕΙΣ το κάνατε να πάει καλά, ΕΣΕΙΣ όλοι που εμπιστευθήκατε και αγοράσατε το πρώτο μυθιστόρημα ενός νέου (όχι στην ηλικία δυστυχώς…) συγγραφέα.

Λίγη κουβεντούλα ακόμα, πριν σας αφήσω για σήμερα.

ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ : Πήγα στη Σκύρο κατ΄αρχήν με τη γυναίκα μου την κόρη μου και τον γιό μου για δέκα μέρες περίπου. Επειδή και τα δύο μου παιδιά μου σπουδάζουν και μένουν μακριά μας όλο το χρόνο εκτός από Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, έχουμε καθιερώσει να πηγαίνουμε μία εβδομάδα παρέα όλοι μαζί διακοπές. Να τα δούμε λίγο, να τα νοιώσουμε λίγο κοντά μας, να γίνουμε πάλι οικογένεια σε πλήρη σύνθεση. Μετά, μεγάλα παιδιά είναι, μας αφήνουν και συνεχίζουν τις διακοπές τους με τις παρέες τους.

Όμορφες παραλίες στη Σκύρο, για όλες τις τσέπες μια και θεωρείται από τα φτηνά νησιά για διακοπές. Ιδίως στο φαγητό,  τρως μεγάλες μερίδες από ντόπιες λιχουδιές ή ότι άλλο θέλεις με λιγότερα χρήματα από ότι αλλού. Όλα τα άλλα όμως εκτός από τις μερίδες τους (όσοι ευτραφείς σαν και εμένα προσέχετε !) είναι μικρά και όμορφα, ιδίως στην πόλη της Σκύρου, μία γραφική πόλη σκαρφαλωμένη στο βουνό. Σπίτια, δρόμοι, μαγαζιά, ακόμα και τα ονομαστά αλογάκια τους. Γραφικά μπαράκια, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, μικρά μαγαζάκια που έχουν απ’ όλα και δίπλα σε όλα αυτά τα κλασσικά (και πανέμορφα) σκυριανά σπιτάκια, με μία αξιοθαύμαστη αξιοποίηση και του τελευταίου διαθέσιμου πόντου. Και ενδιαφέροντα είδη λαϊκής τέχνης.

Φυσικά, είχα και τις «διακοπές εργασίας». Για άλλη μία εβδομάδα περίπου…Μόνος γιατί η γυναίκα μου δεν είχε άλλη άδεια. Πήγα να δω, να μετρήσω, να φωτογραφήσω, να περπατήσω, να περιηγηθώ, να κρατήσω σημειώσεις, να διαλέξω τοποθεσίες, να ανακατευθώ με τους ντόπιους και τους τουρίστες… Δεν σας λέω που πήγα, όχι για να πουλήσω μυστήριο αλλά γιατί έχει σχέση με ένα από τα επόμενα αστυνομικά μυθιστορήματα και δεν θέλω να μαρτυρήσω το που θα διαδραματίζεται ένα μέρος της πλοκής του. Όπως σας έχω πει δεν σκοπεύω να γράφω μόνο αστυνομικά μυθιστρήματα αλλά στα αστυνομικά έχω μανία με τις τοποθεσίες… Τις θεωρώ μέρος της πλοκής. Εσείς που διαβάσατε την «δέκατη φωτογραφία» με καταλαβαίνετε…  

ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ : Αρκετά βιβλία, αστυνομικά και μη. Σκοπεύω να κάνω αναλυτική κριτική σε ένα επόμενο σημείωμα μου.

Αυτά για σήμερα. Θα τα πούμε σύντομα ελπίζω. Απαντώντας στα σχόλια σας, με κριτικές βιβλίων, ένα από τα αρκετά ευθυμογραφήματα που έχω γράψει και ότι άλλο ήθελε προκύψει…


Sunday, September 30, 2007 9:47:57 PM (GTB Standard Time, UTC+02:00)  #    Comments [12]  | 
Sunday, September 23, 2007
Αθήνα, 23/9/2007.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - Σαν χρονογράφημα...

Συγγραφέας μυθιστορημάτων είμαι (ή φιλοδοξώ να γίνω τέλος πάντων), όχι δημοσιογράφος που γράφει χρονογραφήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχω άποψη για το τι γίνεται στη χώρα μου. Αυτή την άποψη θα διαβάζετε πότε πότε εδώ. Προσπαθώντας οι όποιες θέσεις εκφράζω και αν ακόμα είναι πολιτικές να μην είναι κομματικές. Όσο γίνεται βέβαια, κανένας δεν είναι απολύτως αμερόληπτος και αντικειμενικός. Κουβαλάμε μία συγκεκριμμένη προσωπικότητα ο καθένας μας, έχουμε μεγαλώσει βλέποντας γύρω μας μέσα από μία συγκεκριμμένη οπτική γωνία, μία γωνία που έχει σχέση με το που μεγαλώσαμε, ποιοί μας μεγάλωσαν, με ποιούς δεθήκαμε και ποιούς αντιπαθήσαμε μεγαλώνοντας, το τι ικανοποιήσεις και τι απογοητεύσεις μας επεφύλαξε η ζωή μέχρι τώρα, τι πολύτιμο έχουμε και δεν θέλουμε να χάσουμε, τι ζηλέψαμε που δεν έχουμε, τι λαχταρούμε να αποκτήσουμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τι μας ευαισθητοποίησε στην καθημερινή μας διάβα...

Το πόσο σωστά είναι ή πόσο λάθος είναι τα όσα γράφω θα το κρίνετε εσείς. Εγώ απλώς θα τα γράφω. Γιατί μου αρέσει να παραθέτω πότε πότε τις σκέψεις μου. Προσέξτε... "πότε πότε", δεν λέω "πάντα". Μην κάνετε το λάθος να περιμένετε να παρεμβαίνω γραπτώς για κάθε το που συμβαίνει. Σημαντικό ή ασήμαντο, για σας ή/και  για μένα. Είπαμε δεν κάνω πολιτικό χρονογράφημα. Δεν έχω αναλάβει σαν εργολαβία να σχολιάζω την επικαιρότητα. Πρέπει να θέλω να γράψω κάτι, να έχω να γράψω κάτι, να μπορώ να το γράψω την συγκεκριμμένη στιγμή. Και φυσικά όλα αυτά με τα δικά μου κριτήρια που δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν πάντα με τα δικά σας. Το να υπάρξουν ΟΛΕΣ αυτές οι προϋποθέσεις μία δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Θα προσπαθήσω όμως.

Μία ακόμα φιλική γωνιά λοιπόν στο "κονάκι" μου. Ελπίζω να την επισκέπτεσθε πότε  πότε...

Αθήνα 23/9/07
Σαν χρονογράφημα - Οι εκλογές και η "στροφή" της κοινωνίας.

Έγιναν λοιπόν και οι εκλογές. Πανηγυρισμοί, απογοητεύσεις στα διάφορα κομματικά στρατόπεδα. Πανηγυρισμοί και απογοητεύσεις και στους οπαδούς των κομμάτων. Οι  περισσότεροι από τους οπαδούς των μικρών κομμάτων νοιώθουν ότι η ένταξη τους σε ένα συγκεκριμμένο χώρο και η συνεπακόλουθη ψήφος τους "μέτρησε". Ο όποιος αγώνας τους δικαιώθηκε ή άρχισε να δικαιώνεται. Έτσι τους επέτρεψαν τα αποτελέσματα να το βλέπουν.


Μετά τα αποτελέσματα, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι οι κοινωνία έστριψε αριστερά. Το στηρίζουν στα υψηλά ποσοστά των αριστερών κομμάτων. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι πήγε δεξιά, βλέποντας το ΛΑΟΣ. Μένει να αποδειχθεί στις επόμενες εκλογές το αν αυτά τα ποσοστά θα διατηρηθούν ή αν ήταν μία προειδοποιητική ψήφος διαμαρτυρίας προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Και φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί ΚΑΙ απο την συμπεριφορά των δύο κομμάτων εξουσίας ΚΑΙ από την συμπεριφορά των μικροτέρων κομμάτων. Εντός και εκτός Βουλής... Για αυτό "οι παλιές καραβάνες" των μικρών κομμάτων δεν διακατέχονται από τον άκριτο ενθουσιασμό των νεαροτέρων στελεχών τους. Είναι ικανοποιημένα αλλά επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια τους προβληματίζονται για το πως θα διατηρήσουν την δυναμή τους, πως θα μετατρέψουν την περιπτωσιακή τους έξτρα "πελατεία" σε μόνιμους ψηφοφόρους και οπαδούς, πως θα την αυξήσουν ει δυνατόν περισσότερο. Και μη νομίζετε πως αυτό είναι εύκολο. Όλοι αυτοί οι "έξτρα" δεν έχουν ίδιες απαιτήσεις ούτε αποσκοπούν στα ίδια πράγματα... Χαιδεύεις τα αυτιά του ενός, τσαντίζεται ο άλλος και φεύγει... Γυρίζει στο μαντρί από το οποίο έφυγε, έστω και μουρμουρίζοντας, ή πάει παρακάτω...

Όσο για τους οπαδούς των κομμάτων εξουσίας... Αυτοί έχουν και ένα ακόμα λόγο να χαίρονται, να προβληματίζονται ή να θλίβονται. Το κατά πόσο τα αποτελέσματα τους επιτρέπουν να ευελπιστούν ότι τα συμφέροντα τους (των ιδίων και των δικών τους προσώπων) θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τώρα ή όχι. Βγήκε το κόμμα τους ; Βγήκε ο βουλευτής τους ;  Θα είναι τα πράγματα τώρα καλύτερα (κυρίως οικονομικά και επαγγελματικά) για αυτούς, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους φίλους και λοιπούς συγγενείς ;

Ξεχάστε τα κομματικά λάβαρα, τις περισπούδαστες ιδεολογικές αναλύσεις... "Θα διοριστεί η Κούλα μου ; Θα πάρει μετάθεση ο Τάκης μου ; Θα πάρω εκείνη την άτιμη προαγωγή που κυνηγάω χρόνια (και την αξίζω, αλοίμονο....) ; Θα  πάρω τη δουλειά με τα πολλά "ευρώπουλα" ; θα περάσω στην στροφή τον ανταγωνιστή ή τον αχώνευτο αντίπαλο στην όποια υπηρεσιακή ιεραρχία (που φυσικά γελάμε κάθε μέρα ο ένας στον άλλο) ; Θα πετάξουν από πάνω μου αυτόν τον αχώνευτο προϊστάμενο που με παιδεύει  ; Έτσι σκέπτονται αρκετοί Νεοέλληνες... Ευτυχώς όχι όλοι, δυστυχώς όχι λίγοι. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. .

Προσωπικά δεν πιστεύω πως η κοινωνία έστριψε αριστερότερα. Ούτε δεξιότερα πήγε. Εκεί που ήταν έμεινε και εκεί την βλέπω να παραμένει. Βλέπετε ζούμε στην κοινωνία του "δήθεν", της αρπαχτής, της κομπίνας, του γρήγορου πλουτισμού, του επιπόλαιου και ρηχού ευδαιμονισμού, του αχαλίνωτου ατομισμού... Το κυριότερο, ζούμε σε μία ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ κοινωνία. Νόμους έχουμε, όλοι απαιτούμε να τηρούνται αυστηρά, ΕΚΤΟΣ αν αυτό βλάπτει τα ατομικά συμφέροντα μας. Όταν κάποιος πάει να "βάλει χέρι" στα "καλά και συμφέροντα" μας, υψώνουμε τα λάβαρα του "αμύνεσθαι περί πάρτης". Και όποιον πάρει ο χάρος.

Και φυσικά ποιός θα πάει να μας μαζέψει ; Το κράτος (λέμε τώρα... το πιάνει καμιά φορά). Το όποιο κράτος, με τα όσα καλά και τα όποια στραβά του.  Το κράτος όπως εκφράζεται από  αυτούς που ασκούν κάθε φορά την εξουσία. Και τότε μας πιάνει το αντιεξουσιαστικό μας. Τσε Γκεβάρα γινόμαστε (θα τρίζουν τα κόκκαλα του Τσε !!) και ξεχυνόμαστε στα κανάλια, στους δρόμους, όπου βρούμε. Για να βρούμε το "δίκιο μας". Που "κάποιοι" πάνε να μας το φάνε. Και να μας πει κάποιος "μα καλά, δεν βλέπετε ότι στραβά αρμενίζετε ;" απαντάμε "ο γυαλός φταίει !" ή με το αφοπλιστικό : "Και καλά... Από ΕΜΑΣ ξεκίνησαν για να φτιάξουν τα πράγματα ;"

Και δώστου αγώνες να  μη μας πάρουν πίσω τα όσα  με κομπίνες κατακτήσαμε. Και δώστου αγώνες για να προστατέψουμε τα "καλά και συμφέροντα" που είναι καλά και συμφέροντα μόνο για εμάς και τους δικούς μας (καμιά φορά τους αφήνουμε και αυτούς στην "απ' έξω".).  Και δώστου αγώνες για να πάνε τα πράγματα όπως εμάς και μόνο εμάς βολεύει και αν κάποιοι άλλοι που πάνε με το σταυρό στο χέρι μένουν έξω από τη μοιρασιά της πίτας ή παίρνουν μικρότερο κομάτι, δικό τους πρόβλημα... Ας πρόσεχαν... 

Και  το κωμικοτραγικό : Όλα αυτά αρκετοί από εμάς τα πασπαλίζουμε με κομματική άχνη, αυτοαποκαλούμαστε αγωνιστές και ανάλογα με την ταμπέλα που κρεμάσαμε προσθέτουμε - ή μας προσθέτουν - εκείνο το "αριστεροί", δεξιοί"  ή ότι άλλο μπροστά. "Δημοκρατικοί" πάντα, αλοίμονο ! Όπως τότε που κάποιοι από εμάς τέλειωσαν - και αλοίμονο ακόμα τελειώνουν - σχολές θεωρώντας την αντιγραφή και το "δημοκρατικό πενταράκι" ανευθαίρετο δικαίωμα τους. Και όλο κάποιοι μας χαϊδεύουν τα αυτιά γιατί αυτό φέρνει κομματική πελατεία ή γιατί αυτό επιτάσουν κάποια συμφέροντα. Βολεμένα και τα κανάλια που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, ο τζερτζελές που κάνουμε ανεβάζει την τηλεθέαση. Αν δε κάποιοι από εμάς το παρακάνουμε... ε τότε σκοντάφτουμε σε καμιά "ζαρντινιέρα" μπας και φοβηθούμε και μαζευτούμε λιγάκι.

Και φυσικά οι απ' έξω, αυτοί που δουλεύουν για να σπουδάσουν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, αυτοί που έμαθαν από τους γονείς τους - ή ακούγοντας σωστά τη ζωή - ότι η μόρφωση λιγοστεύει τα αδιέξοδα, κουνούν το κεφάλι μελαγχολικά με τούτα τα καμώματα... Το ίδιο και οι οικογενειάρχες, όσοι εργάζονται σκληρά για το μεροκάματο γιατί δεν τους παίρνει αλλιώς. Μεγάλωνουν σωστά τα παιδιά τους ή δουλευουν αντί να γίνουν αφισοκολητές. Το ίδιο και τα "περήφανα γηρατειά" που είναι περήφανα μόνο όταν είναι βολεμένα... αλλιώς...

Γι αυτό σας λέω... Δεν έστριψε η κοινωνία αριστερά. 'Οχι τουλάχιστον προς την αριστερά των αγώνων και της κοινωνικής ευαισθησίας, της αριστεράς με τις αγκυλώσεις της, τα λάθη της και τις αρετές της, της αριστεράς που ξέρει να σε κάνει να την ακούς είτε συμφωνείς με όλες της τις θέσεις είτε όχι. Καμία σχέση. Η κοινωνία έστριψε περισσότερο προς την βολή της, προς αυτό που νομίζει ότι θα της επιτρέψει να κάνει ότι τη συμφέρει ΧΩΡΙΣ συνέπειες, προς αυτό που θα της επιτρέψει να διεκδικεί τα πάντα προσφέροντας τα ελάχιστα. Δεν το έκανε σε αυτές τις εκλογές, το κάνει χρόνια τώρα. Δυστυχώς έτσι φαίνεται ότι θα πορευόμαστε μέχρι κάτι να μας ταρακουνήσει γερά. Αυτή η στροφή της κοινωνίας δεν έχει  να κάνει με τα αυξημένα ποσοστά των μικρών κομμάτων.

Δεν λέω ότι έχω οπωσδήποτε δίκιο. Κάποιοι μπορεί να συμφωνήσουν εντελώς, αρκετά, λίγο ή καθόλου με όσα γράφω. Φυσικό και αναμενόμενο. Δεν  αποσκοπώ στο να μπω σε ατελέιωτες συζητήσεις περί του πόσο μέσα ή πόσο έξω πέφτω. Απλώς αυτά νομίζω, αυτά γράφω... Κάθε άλλη άποψη σεβαστή.

Sunday, September 23, 2007 6:09:53 PM (GTB Standard Time, UTC+02:00)  #    Comments [11]  |